Kluczowym wydarzeniem kwietnia 2025 r. był XVII Europejski Kongres Gospodarczy. Tegoroczna edycja, jak podkreślił Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP, organizator Europejskiego Kongresu Gospodarczego, była rekordowa. W agendzie wydarzenia, pośród 180 inspirujących sesji tematycznych, znalazły się również debaty poświęcone największym wyzwaniom, które stoją przed sektorem spożywczym. Oto najistotniejsze wnioski podniesione przez Prelegentów EEC 2025.
|
|
Na początku maja Colian ogłosił "połączenie sił" z niemiecką firmą Gubor Schokoladen. Choć w oficjalnym komunikacie mowa jest o fuzji obu podmiotów, sprawa wcale nie jest oczywista i wzbudziła wiele pytań, także wśród naszych czytelników. Po rozmowach z ekspertami znaleźliśmy sporo dowodów na tezę, że to polska firma de facto przejęła niemieckiego rywala.
|
|
Prognozy dla rynku mleka w Polsce na 2025 rok są optymistyczne. Sezonowe wahania są charakterystyczne dla każdego roku i w 2025 jest podobnie. Całej branży mleczarskiej już o dłuższego czasu dokucza brak tłuszczu - mówi Maciej Tomaszewski, Dyrektor Generalny, Prezes Zarządu Hochland Polska.
|
|
Naszym absolutnym priorytetem jest utrzymanie ciągłości dostaw dla naszych klientów oraz zachowanie miejsc pracy. Natychmiast rozpoczęliśmy relokację produkcji do pozostałych czterech w pełni działających zakładów spółki, a co za tym idzie relokację pracowników - poinformowała 13 maja spółka Cedrob Foods, w której sosnowieckim zakładzie doszło w sobotę do pożaru.
|
|
Polskie prawo nie jest przyjazne dla hodowli zwierzęcej i produkcji mięsa. Niestety, nie widzimy także otwartości w gminach. Lokalne społeczności często nie życzą sobie na swoim terenie hodowli albo przetwórstwa - mówi nam Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku Polskie Mięso.
|
|
|
|