![]()
Najważniejsze informacje branżowe z ostatniego tygodnia.
Październik 13, 2025
Ósma edycja Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!” za nami!
To były intensywne trzy dni spędzone na Zamku Książęcym w Niemodlinie! Oprócz Konkursu odbyło się Forum Smaczna przemiana karpia oraz Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego! Moc atrakcji z karpiem w roli głównej - jak zawsze w pierwszy weekend października!
TEMAT NUMERU- Jak zmienia się EDUKACJA GASTRONOMICZNA w Polsce
Polska edukacja gastronomiczna przechodzi rewolucję. Obok rosołu pojawia się miso, a obok staropolskich receptur – fermentacje, weganizm i kuchnie świata. To już nie tylko rzemiosło, ale dialog kultur i odpowiedź na dynamiczne potrzeby rynku. Jakie wyzwania i szanse niesie ta zmiana?
ENOEXPO®- Wino i inne smaki regionów
22. odsłona Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie ENOEXPO®, które odbędą się 5-7 listopada w EXPO Kraków to jeszcze więcej okazji do odkrywania wyjątkowych smaków i poznawania producentów z różnych zakątków świata. W tej edycji pod hasłem „Wino i inne smaki regionów”, poza winami wystawcy będą również prezentować inne produkty regionalne.
Najlepsi szefowie kuchni wybrani! Na liście znalazły się nazwiska z Polski
The Best Chef Awards, jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń w dziedzinie gastronomii, ponownie przyciągnęło uwagę całego kulinarnego świata. 9. edycja konkursu odbyła się w Mediolanie i zgromadziła setki najlepszych szefów kuchni, krytyków, ekspertów i pasjonatów z ponad 69 krajów. Wśród wyróżnionych znalazło się 10 szefów kuchni z Polski, m.in. Andrea Camastra z warszawskiej restauracji NUTA, który po raz kolejny potwierdził swoją pozycję ambasadora fine diningu w Polsce oraz propagatora polskiej kuchni na świecie.
Poznań gospodarzem najważniejszego wydarzenia branży czystości – nadchodzi Cleaning Expo 2025
W dniach 21-22 października 2025 r. Poznań ponownie stanie się centralnym punktem dla profesjonalistów z sektora higieny i utrzymania czystości – producentów, dostawców, usługodawców, technologów i inwestorów, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich będzie miała miejsce czwarta edycja Targów Profesjonalnego Utrzymania Czystości Cleaning Expo.
W numerze: Nie mamy czasu na lojalność – historia pewnej straconej szansy (i jak to naprawić)
Siedzę w ogródku jednej z modnych miejskich restauracji. Klimat luźny, ale z wyczuwalnym napięciem. Właściciel siada naprzeciwko mnie, zerkając na telefon. Powiadomienia, dostawa, coś się opóźnia. Znasz to. Wymagający goście, wieczny multitasking.
W numerze: Od obserwacji do przewagi – jak tworzyć strategie, które naprawdę działają
Niektóre pomysły rodzą się błyskawicznie, a inne potrzebują lat, by nabrać pełni smaku i wartości. W świecie biznesu skuteczna strategia rzadko jest dziełem przypadku – to efekt doświadczeń, prób i wyciągania wniosków. Przykład 4E pokazuje, że najlepsze rozwiązania dojrzewają powoli, a dopiero praktyka pozwala sprawdzić, co naprawdę działa i buduje trwały fundament rozwoju firmy.
PWW Wine Tour – cykl spotkań winiarskich dla branży HoReCa
PWW Wine Tour to nowy cykl spotkań organizowany przez firmę CEDC, , które odbędą się w pięciu głównych miastach Polski pod koniec października.
|
||
Nadawcą tej wiadomości są Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., ul. Paca 37, 04-386 Warszawa, wydawca czasopisma Restauracja. Jeżeli nie chcesz w przyszłości otrzymywać od nas newsletterów, ani innych wiadomości elektronicznych, prosimy o wypisanie swojego adresu e-mail poprzez formularz dostępny TUTAJ
|