W ramach kompromisu uzgodniono, że regionalizacja będzie obowiązywała w oparciu o zasady systemu NUTS 3, który dzieli Polskę na 73 podregiony. Jest to więc rozwiązanie pośrednie między powiatami a województwami, ale znacznie lepsze niż proponowane początkowo przez Pekin - mówi nam Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa
|
|
Nie wiadomo jeszcze jak umowa z Mercosurem wpłynie na mleczarstwo. Na razie widzimy pierwszy wpływ regulacji unijnych, widzimy potencjalne ryzyko dla cen surowcowych w Europie, ale jeszcze nie ma twardych faktów – mówi Maciej Tomaszewski, Dyrektor Generalny, Prezes Zarządu Hochland Polska.
|
|
Jak geopolityka wpływa dziś na bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce i w Europie? Czy żywność może być traktowana jako narzędzie nacisku politycznego lub wręcz "broń" w konfliktach międzynarodowych? M.in. o tym rozmawiamy z Moniką Piątkowską, Senator RP, członkiem Senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
|
|
Czekamy na zgłoszenia najciekawszych oraz najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, ale także lokalnością i są przeznaczone na rynek detaliczny oraz HoReCa. Przyjmowanie zgłoszeń przedłużyliśmy do 2 października.
|
|
|
|
|
|