Newsletter Portalu Spożywczego
Portal Spożywczy Newsletter tygodniowy
31 V - 07 VI 2025
Zobacz w przeglądarce
O tym się mówi
"Przełom w łańcuchu dostaw". Maspex o kulisach nowej inwestycji
"Przełom w łańcuchu dostaw". Maspex o kulisach nowej inwestycji
- Dzięki tej inwestycji zwiększamy nasze możliwości ekspedycyjne jedenastokrotnie. Teraz towar ładowany w centrum będzie trafiał bezpośrednio  do klienta końcowego – bez przeładunków i bez zbędnych etapów. To ogromna zmiana – podkreśla Krzysztof Pawiński, prezes zarządu Grupy Maspex. Projekt wart 165 milionów nie tylko zwiększy efektywność transportu, ale także przyczyni się do ograniczenia jego kosztów i zmniejszenia emisji CO2.
O tym się mówi
Polska na Expo 2025: Japonia to nie egzotyka, to rynek realnych szans [WYWIAD]
Polska na Expo 2025: Japonia to nie egzotyka, to rynek realnych szans [WYWIAD]
Podczas naszego pobytu na Expo 2025 w Japonii rozmawiamy z Jackiem Tomczakiem, który odpowiada za Pawilon Polski. W rozmowie przyznaje, że bez wsparcia i przygotowania wejście na rynek japoński jest trudne, ale możliwe. - Mimo odległości i różnic, które nas dzielą, jesteśmy sobie dużo bliżsi, niż nam się wydaje, a język kultury można przełożyć na wspólny język także w kontaktach gospodarczych – zapewnia.
O tym się mówi
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. "Nie jest nam dane raz na zawsze"
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. "Nie jest nam dane raz na zawsze"
Bezpieczeństwo żywnościowe jest jednym z siedmiu priorytetów polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Temat ten poruszany był m.in. podczas jednej z debat Europejskiego Kongresu Gospodarczego, której prelegenci podkreślali, że olbrzymie znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego Europy ma i będzie miało polskie rolnictwo. Kluczową kwestią w tym kontekście, jak zaznacza IJHARS, ma natomiast rola nauki.
O tym się mówi
Geopolityka na talerzu. Przemysł spożywczy w nowych realiach gospodarczych
Geopolityka na talerzu. Przemysł spożywczy w nowych realiach gospodarczych
PortalSpozywczy.pl wspólnie z Bankiem Pekao SA zapraszają na webinar pt. „Geopolityka na talerzu. Przemysł spożywczy w nowych realiach gospodarczych”. Spotkanie odbędzie się już 10 czerwca 2025 r., o godzinie 10:00.
Strategiczne zmiany kadrowe w Żabka Polska. "Specjalizacja działań sieci"
Handel dystrybucja
Strategiczne zmiany kadrowe w Żabka Polska. "Specjalizacja działań sieci"
Wracają częściowe cła w handlu z Ukrainą. Czy wpłyną na sektor mleczny?
Mleko sery
Wracają częściowe cła w handlu z Ukrainą. Czy wpłyną na sektor mleczny?
Zagęszczone soki z Polski zdobywają świat. Nowe rynki, nowe szanse
Napoje kawa herbata
Zagęszczone soki z Polski zdobywają świat. Nowe rynki, nowe szanse
Danone: Musimy współpracować z rolnikami długoterminowo
Mleko sery
Danone: Musimy współpracować z rolnikami długoterminowo
Z Polski do Japonii: to te branże mogą dokonać przełomu
Biznes technologie
Z Polski do Japonii: to te branże mogą dokonać przełomu
Elastyczny format i wsparcie nowych technologii. Kulisy modelu franczyzowego Żabki (WYWIAD)
Handel dystrybucja
Elastyczny format i wsparcie nowych technologii. Kulisy modelu franczyzowego Żabki (WYWIAD)
Sfinks Polska planuje sprzedaż swojej kultowej marki restauracyjnej
Eksport zboża: Tracimy kolejne rynki. "Polska jest za droga"
"Zagrało mi w duszy, że makaron jest sztuką". O budowaniu rzemieślniczej marki i trendach
Bezalkoholowy cydr? Browar Fortuna nie czeka na zmianę przepisów i wprowadza zaskakującą nowość
Zamiast Biedronki - Don Quijote, a Żabki - 7Eleven. Jak wygląda handel w Japonii?
Kawiarnia z miniklubem nowym konceptem Coffeedesk. ”Kluczowe jest poznawanie klientów”
Lidl podwaja stawkę, ale tylko do końca czerwca. "Budujemy nawyki, zanim wejdą przepisy”